HBSC ESPAÑA

Health Behaviour in School-aged Children

HBSC Espanya 2006

L'Estudi HBSC a Espanya en la seva edició de 2006 és recolzat i finançat pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat.

L'Estudi HBSC a Espanya en la seva edició de 2006 ha recollit dades de 21.811 nois i noies amb edats compreses entre els 11 i els 18 anys, en un total de 1.119 aules.

El mètode de mostreig (aleatori polietàpic estratificat per conglomerats) permet generalitzar els resultats obtinguts a la població espanyola d'aquestes edats. Els resultats són representatius per nivell d'edat, titularitat del centre educatiu (pública o privada-concertada) y hàbitat (rural i urbà) d'aquestes regions.

La mostra aleatòria d'aules procedia d'un cens aportat pel Ministeri de Educació y Ciencia on estaven recollits tots els centres educatius espanyols.

En la recollida de dades participaren 30 becàries (relacionats amb l'àmbit de la Salut o l'Educació) entrenats específicament per aquesta tasca.

Bàsicament, s'utilitzaren dos qüestionaris: un per als nois i noies de 11 anys (5è i 6è de primària) i un altre per la resta d'adolescents (1r a 4r d'ESO, Grau Mig i 1r i 2n de Batxillerat).
Els qüestionaris comptaven amb preguntes comunes als països que realitzaren la investigació conjuntament, a més de preguntes específiques decidides per l'Equip HBSC Espanyol i el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat.

Amb les preguntes comuns a tota la xarxa internacional del HBSC es va seguir un procés de traducció-contratraducció per assegurar la seva paritat entre llengües.En el cas del qüestionari espanyol i en aquells llocs on es parlen les dues llengües oficials (Illes Balears, Comunitat Valenciana, Catalunya, Navarra, País Basc i Galícia), els qüestionaris es presentaven als adolescents impresos en la seva totalitat en les dues llengües, de tal manera que ells podien triar en quina preferien respondre (si l'obrien per la portada, ho feien en una llengua i, si li donaven la volta, la contraportada s'iniciava amb la versió en l'altra llengua).

L'administració dels qüestionaris es va dur a terme dins l'horari escolar i oferint a l'alumnat garanties totals d'anonimat (per exemple, al finalitzar el qüestionari, el ficaven ells mateixos en un sobre que se'ls facilitava).

hbscorg pieGobierno de EspañaUniversidad de Sevilla