HBSC ESPAÑA

Health Behaviour in School-aged Children

HBSC Espanya 2002

L'Estudi HBSC a Espanya en la seva edició de 2002 va ser recolzat i finançat pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat.

L'estudi HBSC a Espanya en la seva edició de 2002 ha recollit dades de 13.552 nois i noies amb edats compreses entre els 11 i els 18 anys, en un total de 612 aules.

El mètode de mostreig (aleatori polietàpic estratificat per conglomerats) permet generalitzar els resultats obtinguts a la població espanyola d'aquestes edats. Els resultats són representatius per nivell d'edat, titularitat del centre educatiu (pública o privada-concertada) y hàbitat (rural i urbà).

La mostra aleatòria d'aules procedia d'un cens aportat pel Ministerio de Educació y Ciencia on estaven recollits tots els centres educatius espanyols.

En la recollida de dades participaren 18 becàries (relacionats amb l'àmbit de la Salut o l'Educació) entrenats específicament per aquesta tasca.

Bàsicament, s'utilitzaren dos qüestionaris: un per als nois i noies de 11 anys (5è i 6è de primària) i un altre per la resta d'adolescents (1r a 4r d'ESO, Grau Mig i 1r i 2n de Batxillerat).

Els qüestionaris comptaven amb preguntes comunes als països que realitzaren la investigació conjuntament, a més de preguntes específiques decidides per l'Equip HBSC Espanyol i el Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat.

Amb les preguntes comuns a tota la xarxa internacional del HBSC es va seguir un procés de traducció-contratraducció per assegurar la seva paritat entre llengües. En el cas del qüestionari espanyol i en aquells llocs on es parlen les dues llengües oficials (Illes Balears, Comunitat Valenciana, Catalunya, Navarra, País Basc i Galícia), es presentaven als adolescents dos qüestionaris, un en cada llengua, perquè poguessin triar quin preferien respondre.

L'administració dels qüestionaris es va dur a terme dins l'horari escolar i oferint a l'alumnat garanties totals d'anonimat (per exemple, al finalitzar el qüestionari, el ficaven ells mateixos en un sobre que se'ls facilitava).

hbscorg pieGobierno de EspañaUniversidad de Sevilla