HBSC ESPAÑA

Health Behaviour in School-aged Children

HBSC Espanya 2010

L'Estudi HBSC a España, en la seva edició de 2009-2010, està recolzat i finançat pel Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat.

En aquesta edició s'han recollit dades de 11.230 nois i noies amb edats compreses entre els 11 i els 18 anys en un total de 135 centres educatius.

El mètode de mostreig (aleatori, polietàpic i estratificat per conglomerats) permet generalitzar els resultats obtinguts en l'àmbit nacional. De la mateixa manera, els resultats són representatius quant a nivells d'edat (11-12, 13-14, 15-16 i 17-18 anys), zona geogràfica (nord, centre, est i sud) i titularitat dels centres educatius (pública o privada-concertada).

La mostra aleatòria de centres participants procedeix d'un cens aportat pel Ministeri d'Educació en el qual es recullen tots els centres educatius espanyols.

El procediment de recollida de dades en aquesta edició es caracteritza per la incorporació de les noves tecnologies de la informació i comunicació (TICs), la qual cosa suposa un avenç respecte d'edicions anteriors.

Bàsicament, s'utilitzen tres tipus de qüestionaris: un per als nois i noies d'11-12 anys (5è i 6è de primària), un altre per als de 13-14 anys (1r i 2n d'ESO) i un tercer per a la resta d'adolescents (3r i 4t d'ESO, Cicles Formatius de Grau Mitjà, 1r i 2n de Batxillerat i PCPI).

Els qüestionaris inclouen preguntes comunes als més de 40 països que realitzen la investigació en aquesta edició, a més de preguntes específiques que decideix l'Equip HBSC Espanyol i el Ministeri de Sanitat i Política Social i Igualtat.

Mitjançant les preguntes comunes a tota la xarxa internacional HBSC se segueix un procés de traducció-contratraducció per assegurar la seva paritat entre llengües.

L'administració dels qüestionaris es va dur a terme en horari escolar i amb la supervisió del professorat dels centres educatius, que disposava d'instruccions clares i concises sobre el procés de recollida de dades. A més, es va garantir als alumnes el més absolut anonimat.

hbscorg pieGobierno de EspañaUniversidad de Sevilla